Sunday, October 01, 2006

Cerita Sang Sumbing

Sumbing 1

Suatu hari…. Si sumbing telah terkena loteri sebanyak RM 3ribu… dia pun telah membeli sebuah Hondakap yang baru lagi….
“Wah… seronoknya ada motorsikal, baru pulak tu” kata si sumbing….
Apa lagi… dengan tak sabar sabar dan gelojoh si sumbing menaiki motornya dan pulang ke rumah…. Dalam perjalanan pulang… si sumbing terdengar bunyi… pek pek pek pek…
“eh, motor aku ada problem laa..” kata si sumbing…
dia pun pergi ke workshop berhampiran…
“Bos, tolong chek motor aku…”
Mekanik tu mengambil kunci lepas tu menungang sejauh 200 meter…
“Takde masalah lah… masih baru beli… tak kan dah rosak”
“Alaa… betul… jom ikut aku… aku nak ko dengar sama ada bunyi pelik…” kata si sumbing tak puas hati…
Mekanik tu pun ikut lah si sumbing dengan terpaksanya….
Apabila motorsikalnya mencapai kelajuan 60km/j, mekanik tu pun terdengar…. Pek pek pek pek…. Makin laju motor tu dibawa, makin cepat bunyi pek pek pek pek tu….
“Apa yek” Tanya mekanik dalam hati…
mekanik tu pun mendengar dengan lebih teliti lagi….. dengar punya dengar punya dengar….
“laaaa…. Mulut ko yang sumbing tu lah sumbing tol ah!... tak sedar diri… dah lah mulut kuyak, dikatanya motor yang kuyak… porah” hahahahaha… rupanya mulut si sumbing terwkapai kapai terkena angin bila motor dah laju…. Hehehe

Sumbing 2

Ini pula kisah si sumbing yang menang cabutan bertuah sebanyak RM 5 ribu….
“Akhirnya cita cita aku akan tercapai” kata si sumbing….
Apa lagi, si sumbing pun pergi lah ke hospital untuk memperbaiki mulutnya yang memang dah lama kuyak tu…
“Doktor, saya nak buat plastic surgery” kata si sumbing…
Tanpa berlengahkan masa lagi, doctor tu pun mengoperate mulut si sumbing secantik cantiknya sehingga mulutnya tidak kelihatan sumbing lagi….
“Awak dah hensem sumbing” kata doctor kerana usahanya mengoperate si sumbing berhasil…
“Mulai dari hari ini, awak kena kurangkan ketawa terbahak terbahak, kurangkan menengking dengan kuat… takut mulut tu belum benar benar sembuh” sambung doctor lagi…
“Baik doctor… terima kasih banyak banyak… err…. Berapa bayaran dia yer tuan doctor?” Tanya sumbing…
“Murah jer… RM 6 ribu jer… termasuk rawatan treatment muka…”
“Hah!” kata sumbing dan dengan serta merta mulutnya koyak balik kerana terkejut! Hahahaha…..

Sumbing 3

Ada seorang polis telah menegur seorang sumbing…

Polis: “Apasal seluar kamu koyak?”
Sumbing: “Yock maa…”
Polis: “Apa pasal baju kamu koyak?”
Sumbing: “Yock maa…”
Polis: “Aik… semua pun rock ker, mulut tu pun rock ker?”
Sumbing: “Kuyang acem punya pulic”…

Sumbing 4

Ini pulak kisah si sumbing pergi ke stesen petronas untuk mengepam minyak…

Sumbing: “mingyark duplohz”
Pekerja: “Apa dia encik?”
Sumbing: “mingyark duplohz”
Pekerja: “Tak clear lah encik… cuba cakap perlahan sikit”
Sumbing: “Ming-yark duao-plohz”

Oleh kerana tak paham juga… pekerja tu pun pergi panggil bosnya..

Pekerja: “Bos, aku tak paham lah encik tu cakap”
Bos: “Encik, boleh cakap lagi tak nak apa yek? Bole kami Bantu?”

Oleh kerana tak tahan lagi, si sumbing menutup mulutnya yang koyak dan berkata..

Sumbing: “Minyak dua puluh…”
Pekerja: “Laaa… kan bagus kalau tutup dari awal awal…Haha”